הטיפים שלנו לאפיה מוצלחת
קמח נפלאות · since 1921
הכנת הבצק 1
אתם באמצע האפיה ומגלים במתכון שנדרש "קמח תופח". אין צורך להילחץ. הוסיפו חצי כפית אבקת אפיה על כל 100 גרם של קמח, ויש לכם קמח תופח למהדרין.
תסיסת השמרים
תסיסת שמרים: מהו התהליך בעבודה עם שמרים יבשים? שימו בכלי רבע כוס מים (בקיץ מים מהברז ובחורף מים פושרים), כף סוכר ושמרים. זהירות! מים חמים מדי הורגים את השמרים. להמתין מספר דקות להיווצרות קצף. כעת אפשר להוסיף לבצק בתחילת לישתו
הכנת הבצק 2
על מנת שלא לפגוע בפעילות השמרים יש להוסיף את המלח לאחר ערבוב וחיבור שאר המרכיבים בבצק. הכניסו לקערה את הקמח, המים, השמרים והסוכר. ערבבו, הוסיפו את המלח והשמן, והתחילו בלישה.
הכנת הבצק 3
איך נדע מתי הבצק אלסטי ומוכן להתפחה? יש ללוש במיקסר במשך 8 – 10 דקות, זהו הזמן להתפתחות רשת גלוטן אלסטית. קחו חתיכת בצק ומתחו אותה. אם הבצק נמתח ואינו נקרע הוא מוכן להתפחה.
הכנת הבצק 4
לקבלת בצק גמיש יותר ולתוצאה יפה יותר באפיה, הוציאו את את הבצק עם סיום הלישה על משטח עבודה משומן, לפני ההתפחה. חלקו ל 4 חלקים, ורדדו כל חלק עם מערוך.
לאחר מכן החזירו לקערה להתפחה.
הכנת הבצק 5
נסו להחליף את הסוכר בדבש, הבצק שלכם יאהב את זה. וגם – טבעי יותר ובריא יותר. (הכמות: אחד לאחד – כף סוכר = כף דבש)
הכנת הבצק 6
במקום מים תנסו להשתמש במי סודה, ממהר ומשפר מאוד את פעילות השמרים.
הכנת הבצק 7
כשאתם אופים עוגות מתוקות, הוסיפו קורט מלח לקראת סוף לישת הבצק. המלח מחדד ומדגיש את הטעמים הנפלאים בעוגה, ובעוגות בחושות המלח גם מנטרל את ריח הביצים.
התפחה 1
לחלה מוצלחת כדאי להתפיח את הבצק בשתי פעימות. לאחר הלישה להתפיח כ 45 דקות, ולאחר הקליעה במשך שעה נוספת.
התפחה 2
מכינים חלות? לחמניות? כדאי לדעת! תפיחת יתר גורמת לקריסת השמרים. ובימות הקיץ יש להזהר שבעתיים. הצמדו להוראות הרשומים במתכון, ואל תתפתו להשאיר את הבצק לתפוח יותר מדי.
התפחה 3
בימות החורף אפשר להתפיח בצק שמרים במקרר למשך לילה שלם (כ 8 – 9 שעות) והתוצאה טובה לא פחות מהתפחה רגילה בטמפרטורת החדר. לאחר מכן יש להפשיר את הבצק ולהמשיך בהכנה כרגיל.
התפחה 4
רססו מים (בעזרת מרסס מים = שפריצר) לאחר עיצוב החלה ולפני ההתפחה השניה, הלחות תמנע קריעת הרצועות, ותשפר את מראה החלה. (אפשרות למתקדמים: לטבול כל רצועה במים ובשומשום ואז לקלוע).
התפחה 5
בעת התפחת הבצק מומלץ לכסות באמצעות ניילון נצמד הדוק לקערה. יותר נקי ממגבת ואינו משיר סיבים.
קמח כוסמין 1
בצק מקמח כוסמין יש להכין במשנה זהירות. יש להוסיף את המים בזהירות, וללוש בזהירות. מאחר והכוסמין עלול להטעות ולהיראות יבש או לח מדי, לא למהר להוסיף מים. ממשיכים בלישה זהירה ומוסיפים בטיפות כפי הנדרש ותוך כדי לישה.
קמח כוסמין 2
לקבלת בצק מוצלח מקמח כוסמין "נפלאות" יש ללוש את הבצק במיקסר כ 6 דקות בלבד, ובשני חלקים. לשים 3 דקות במהירות, משאירים למנוחה במשך 3 דקות וממשיכים ללוש 3 דקות נוספות.
הכנה לאפיה 1
לחוויית אפיה מושלמת, כדאי להכין מראש את כל המצרכים עם הכמויות המדוייקות, בסמוך למשטח העבודה. יעיל יותר וחווייתי יותר.
הכנה לאפיה 2
יש להקפיד להוציא מהמקרר את כל המצרכים שיהיו בטמפרטורת החדר. את הביצים, החמאה, המרגרינה וכדומה להוציא שעה מראש. ואת השמרים כעשרים דקות לפני האפיה (בימים קרים יותר יש להוציא את השמרים כשעה מראש).
הכנה לאפיה 3
באפיה בכלל ובאפיית חלות בפרט, מומלץ להשתמש במשקל מטבח קטן, שהרצועות יהיו שוות והחלות יצאו יפות וסימטריות.
הכנה לאפיה 4
רססו מים לאחר הברשת הביצה לפני הכניסה לתנור, למראה אחיד בצבע וגם מונע התייבשות החלה.
הכנה לאפיה 5
בצק המכיל חמאה או מחמאה: על מנת להמנע מקריעת הבצק, מומלץ להניח בין 2 ניירות אפיה ולרדד. שמנו מעט את משטח העבודה, הדביקו נייר אפייה, הניחו את הבצק ומעליו נייר נוסף ורדדו.
הכנה לאפיה 6
בצק שומני לעוגיות וכדומה, מומלץ להכניס למקפיא למשך 20 דקות לפני הכנת העוגיות. העבודה נוחה יותר והבצק ישאר יציב ואחיד.
הכנה לאפיה 7
כדאי לייחד במטבח – סרגל או סרט מידה שמיוחד רק למאפים. יעזור לכם לחיתוכים מדוייקים ומדידות שונות בעת הצורך.
הכנה לאפיה 8
רעיון נחמד לחסכון בעבודה: פרסו מפת שולחן חד פעמית על משטח העבודה, הכינו את העוגה, ובסיום, אספו את שולי המפה ישר לפח האשפה.
הכנה לאפיה 9
לקבלת גודל אחיד ויפה לעוגות שכבות מבצק:
חלקו את הבצק לחלקים שווים
רפדו את התבנית בנייר אפיה ומתחו את הבצק בתוך התבנית.
הוציאו את נייר האפיה עם הבצק, וחזרו על הפעולה עם נייר אפיה אחר לחלק השני של הבצק (וגם השלישי אם יש).
כעת הניחו את אחד הבצקים בתבנית, שפכו את המילוי, כסו עם הבצק השני והסירו בזהירות את נייר האפיה
עיצוב 1
לחלות יפות לשבת כדאי לשים לב כשמתפיחים בפעם השניה, אחרי עיצוב החלה, כדאי שהוא יתבצע בתבנית האפיה כשהיא מרופדת ומוכנה לאפיה, ולא על משטח העבודה. כדי שלא תצטרכו להעביר ולפגוע בתפיחה והעיצוב.
עיצוב 2
לקבלת צבע יפה לחלות או לחמניות, ערבבו 2 חלמונים, כפית סוכר, ו 2 כפיות מים (לק"ג אחד לחמניות). ולמרוח בנדיבות ובטפיחות מכל הכיוונים.
עיצוב 3
לקבלת חלה יפה לכבוד השבת: פזרו את השומשום או הפרג רק על החלקים המוגבהים של החלה, ולא בחריצים שבין הגבעות, על מנת להדגיש את הקליעה היפה.
עיצוב 4
לחלה מפוארת וחגיגית בקלי קלות: חלקו את הבצק ל-9 חלקים שווים. צרו מכל חלק כדור והניחו בתבנית עגולה בקוטר 28 ס״מ, מרופדת בנייר אפייה. מכסים, מתפיחים ומכניסים לתנור.
עיצוב 5
לקבלת חלה מעוצבת ויפה, קפלו את הקצוות לאחר הקליעה – לפני ההתפחה השניה, והחביאו אותן מתחת למאפה. אפשר גם להוריד אם יש עודף גדול מדי.
אפיה 1
מתכון טוב ומדוייק ככל שיהיה, לא יכול להביא בחשבון את השינויים במזג האויר, החום המדוייק בתנור שלכם ועוד. לכן, על מנת לקבל תוצאות מדוייקות באפיה, מומלץ לא לסמוך לחלוטין על זמן האפיה המופיע במתכון. כדאי לבדוק את התקדמות האפיה כמה דקות לפני הזמן הנקוב, ולהתאים את הזמנים במידת הצורך.
אפיה 2
לקבלת קרום פריך בלחמים ובאגטים, יש להכניס קערת מים בתחתית התנור במהלך האפיה.
אפיה 3
רססו שמן (עם תרסיס שמן) לאחר הוצאת החלה מהתנור בעודה חמה, שומר על הטריות ומעניק מרקם קריספי לחלה.
חיתוך
איך תחתכו את העוגה בלי לפגוע בה?
• עוגות שמרים שוקולד וכדומה, הכניסו את סכין החיתוך למקפיא לזמן מה לפני החיתוך. מומלץ גם לקרר את העוגה עצמה.
• עוגות קרם וגנאש, השרו את הסכין בכוס מים רותחים במשך דקה, ופרסו בקלות ובנעימות.
• עוגות בחושות, מומלץ לא להשתמש בסכין קטנה, שתוכלו לחתוך בכמה שפחות פעימות חיתוך.
טריות
לקבלת מאפה שמרים טרי גם לאחר ההקפאה: הפשירו לטמפרטורת החדר, חממו תנור ל – 150 מעלות, הניחו קערת מים בתחתית התנור והכניסו את המאפה למשך מספר דקות. ירגיש לכם כאילו יצא עכשיו טרי מהתנור.
עוגה בחושה 1
להקפיד על כך שהביצים ושאר המצרכים יהיו בטמפרטורת החדר, הוציאו אותם שעה לפני האפיה.
עוגה בחושה 2
מומלץ מאוד להשתמש בתבנית גבוהה, שהעוגה תעלה לגובה ותשאר אוורירית.
עוגה בחושה 3
הוסיפו מעט מלח לעוגה שתנטרל את ריח הביצים ותדגיש את שאר הטעמים.
עוגה בחושה 4
לקבלת עוגה אוורירית קבלו כלל: את הנוזלים (הביצים והשמן) מערבלים במהירות גבוהה ואת המצרכים האבקתיים (הקמח ואבקת האפיה) מערבלים במהירות נמוכה, לקראת סוף התהליך.
עוגה בחושה 5
מומלץ למלא בגובה של עד 3/4 מהתבנית, שלא יתפח ויתפזר.
עוגה בחושה 6
במידה ונוצרו בועות בבלילה, החזיקו בצידי התבנית, והטילו אותה בעדינות כמה פעמים על משטח העבודה עד שישתחררו.
עוגה בחושה 7
עוגות בחושות מכניסים לתנור לא מחומם, שלא תתפח בבת אחת שיגרום לצניחת העוגה.
עוגה בחושה 8
האפיה (בחורף) בחום של 160 מעלות במשך כשעה ו – 10 דקות.
עוגה בחושה 9
אין לפתוח את התנור במהלך האפיה, פתיחה לא מתוכננת גורמת לצניחה.
עוגה בחושה 10
מומלץ להבריש את העוגה מעט עם מיץ תפוזים, או רום, או קקאו עם מים חמימים.
עוגה בחושה 11
אין לחתוך את העוגה בעודה חמה ואף מומלץ להשאיר בתבנית במשך 20 הדקות הראשונות.
עוגה בחושה 12
תוכלו לגוון ולהכין את העוגות הבחושות שלכם בתבניות שקעים להגשה אישית. במקרה כזה יש למלא מעט פחות מגובה של 3/4.
עוגת שמרים 1
עוגות שמרים הולכים טוב יותר עם קוביות שמרים.
עוגת שמרים 2
אחרי שמגלגלים לרולדה מומלץ להכניס למקפיא למשך 20 דקות שהחיתוך אחר כך יהיה אסטתי יותר בלי שהשוקולד ימרח בצדדים.
עוגת שמרים 3
במידה ומשתמשים בחמאה או מרגרינה במקום שמן, כדאי להכניס את הבצק למנוחה במקרר במשך שעתיים.
עוגת שמרים 4
במקום הוניל הרגיל השתמשו במקל וניל או תמצית וניל ותקבלו טעם משודרג.
עוגת שמרים 5
על מנת להמנע מטעם חרוך בשוקולד מומלץ להשתמש בשוקולד משובח שהצמקאו לפחות 60% או שוקולד עם % שומן גבוה (כמו נוטלה או פסק זמן וכדומה).
עוגת שמרים 6
לאחר שמוציאים מהתנור כדאי להמתין לקרישת השוקולד ולא לחתוך מיד.
בצק אלסטי ומוכן להתפחה
איך נדע מתי הבצק אלסטי ומוכן להתפחה? יש ללוש במיקסר במשך 8 – 10 דקות, זהו הזמן להתפתחות רשת גלוטן אלסטית. קחו חתיכת בצק ומתחו אותה. אם הבצק נמתח ואינו נקרע הוא מוכן להתפחה.
כשאין לכם קמח תופח
אתם באמצע האפיה ומגלים במתכון שנדרש "קמח תופח". אין צורך להילחץ. הוסיפו חצי כפית אבקת אפיה על כל 100 גרם של קמח, ויש לכם קמח תופח למהדרין.
בצק גמיש
לקבלת בצק גמיש יותר ולתוצאה יפה יותר באפיה, הוציאו את את הבצק עם סיום הלישה על משטח עבודה משומן, לפני ההתפחה. חלקו ל 4 חלקים, ורדדו כל חלק עם מערוך.לאחר מכן החזירו לקערה להתפחה.
מתי שמים את המלח?
על מנת שלא לפגוע בפעילות השמרים יש להוסיף את המלח לאחר ערבוב וחיבור שאר המרכיבים בבצק. הכניסו לקערה את הקמח, המים, השמרים והסוכר. ערבבו, הוסיפו את המלח והשמן, והתחילו בלישה.
החלפת סוכר בדבש
נסו להחליף את הסוכר בדבש, הבצק שלכם יאהב את זה. וגם – טבעי יותר ובריא יותר. (הכמות: אחד לאחד – כף סוכר = כף דבש)
שיפור פעילות השמרים
במקום מים תנסו להשתמש במי סודה, ממהר ומשפר מאוד את פעילות השמרים.
תפיחת יתר
מכינים חלות? לחמניות? כדאי לדעת! תפיחת יתר גורמת לקריסת השמרים. ובימות הקיץ יש להזהר שבעתיים. הצמדו להוראות הרשומים במתכון, ואל תתפתו להשאיר את הבצק לתפוח יותר מדי.
כיסוי הבצק בהתפחה
בעת התפחת הבצק מומלץ לכסות באמצעות ניילון נצמד הדוק לקערה. יותר נקי ממגבת ואינו משיר סיבים.